Zelené čaje sypané různé druhy Zelený čaj, Různé druhy
Popis
Ceylon Gunpowder extra speciál green OP 50g
Složení: Ceylon Gunpowder extra special green OP (Camellia sinensis). Nejlepší Ceylony se připravují převážně z listů čajovníků vyskytujících se ve výšce nad 1220m n. m. V chladnějším podnebí s častějšími mlhami rostou keře pomaleji a lístky se obtížněji otrhávají kvůli strmým svahům. Tento Gunpowder pochází právě z vysokohorských oblastí. Čaje s nejvýš položené oblasti Srí Lanky jsou často nazývány “šampaňským” mezi Ceylony. Lístky se otrhávají po celý rok, ale nejjemnější čaje dává lednová a únorová sklizeň. Nejkvalitnější vysokohorské čaje skýtají bohatý, zlatavý nálev vysoké kvality, hladký, čirý a nevtíravě aromatický.
Užívání: 2 čaj. lžičky přelít 0,3l vody o teplotě 80oC, vyluhovat 3-4 min.
China Gunpowder green 70g
Složení: ču-čcha (camellia sinensis, perlový čaj, střelný prach). Legenda vypráví, že název Gunpowder (střelný prach) dal tomuto čaji mladý anglický obchodník s čajem, jemuž drobné, stočené zelené kuličky připomínaly střelný prach. Svým výjimečným zpracováním (sušením na dřevěném uhlí) a důkladným srolováním dostává tento čaj nezaměnitelnou chuť, aroma a maximální kvalitu, která ho odlišuje od jiných čajů. Po přelití horkou vodou se lístky pozvolna rozvíjejí. Vzniká silný, tmavě zelený nápoj nezapomenutelné vůně a nahořklé chuti, která však není nepříjemná a dlouho vydrží v ústech. Vývozci čínského čaje ho doporučují také k přípravě ledového čaje s citronem a cukrem. 10g Gunpowderu (dva šálky silného čaje) představuje 1-2 mg. fluoridu což je doporučená denní dávka.
Užívání: 2 čaj.lžičky přelít 0,25 l vařící vody, vyluhovat 2-5 min.
China Gunpowder green s Ginkgem 70g
Složení: Zelený čaj Gunpowder (Camellia sinensis),Ginkgo biloba folium. Tradiční čínský zelený čaj. Při jeho výrobě jsou lístky svinovány do tvaru připomínajícího perlu, což mu dalo druhý název „perlový čaj.“ Gunpowder patří k prvním čínským čajům, které se vyvážely, a to už na počátku 17. stoleti. Když jej dostal darem císař Kchang Si (1661-1722), stal se jedním z jeho nejoblíbenějších čajů. Gunpowder je bohatý na fluorid.
Užívání: 1 čaj.lžičku přelít 0,2 l vařící vody, vyluhovat 5 min popíjet 2-3 x denně.
China Gunpowder green Temple of heaven 70g
Složení: ču-čcha (camellia sinensis, perlový čaj, střelný prach z nebeského chrámu). Nejkvalitnější čínský zelený čaj typu Gunpowder pochází z provincie Če ťiang. Tento čaj je smotaný do tvaru malých kuliček, proto název “střelný prach” neboli perlový čaj. Svým výjimečným zpracováním (sušením na dřevěném uhlí) a důkladným srolováním dostává tento čaj nezaměnitelnou chuť, aroma a maximální kvalitu, která ho odlišuje od jiných čajů. Po přelití horkou vodou se lístky pozvolna rozvíjejí. Pro značný obsah fluoridů se doporučuje jako prevence dentálního zdraví. Listy tohoto obzvláště ušlechtilého zeleného čaje, vás svojí lahodnou chutí dostanou, jak název napovídá, do nebeského chrámu.
Užívání: 2 čaj. lžičky na 0,25l, teplota vody 70°C, vyluhovat 2-5 min.
China Chun Mee 70g
Složení: Zelený čaj Chun mee (Camellia sinensis). V Číně jeden z nejkonzumovanějších zelených čajů, v Čechách známý jako "Vzácné Obočí". Drobné lístky jsou svinuty do tvaru vrabčích jazýčků nebo obloučků připomínajících obočí. Je to celolistový čaj ze stejnojmenné čínské provincie se značně povzbuzujícími účinky a plnou chutí, která přechází v nasládlou příchuť švestek. Nálev bývá žlutozelený, podobných (ale jemnějších a vyváženějších) chutí jako nálev čaje Gunpowder, často kovového aroma. Čaj obsahuje Polyfenoly. Možno několikeré zalití. Čaj se hodí k popíjení kdykoli během dne. Je také skvělou volbou pro přípravu ice tea.
Příprava: 1 čaj lžička na 1,5 dl, teplota vody 70-80 °C, louhování 2-5 min.
China Jasmín green speciál 70g
Složení: Zelený čaj (Camellia sinensis), Květy Jasmínu (Jasminium sambac). Jasmín pochází z oblasti Perského zálivu. Květy jasmínu se používají k provoňování černých i zelených čajů již několik století. Jasmínový čaj má výrazné charakteristické aroma a vynikající osvěžující chuť. Tento čaj je králem mezi aromatizovanými čaji a vzniká promícháním jasmínových květů (květních listků) s čínským zeleným čajem nejvyšší kvality. Zpracování probíhá v noci, protože jen tehdy jsou sladce vonící jasmínové květy otevřené. Květy se sbírají zrána, kdy jsou nejčerstvější, a do večera se pak skladují na chladném místě. Jasmín má jak zklidňující, tak rozehřívající účinky.
Příprava: 1 čaj. lžička se přelije 1,5 dl. vroucí vody, vyluhovat 3-5 min.
China Lung ching (Dračí studna) 50g
Složení: Zelený čaj Longjing, Lung ťing (Camellia sinensis). Často je označován jako nejlepší čínský čaj vůbec. Jeho historie sahá až do 8.století, do dob patrona všech milovníků čaje Lu Jua. Pěstuje se v nádherné krajině v provincii Če-tiang, nedaleko prosnulého Západního jezera, v okolí vesnice pojmenované Dračí studna. Vyznačuje se zvláštním tvarováním listů do plochých, jeden až dva centimetry dlouhých a hladkých šupinek světlé až tmavě zelené barvy. Usušené čerstvé lístky si zachovávají lesk a lehce sladkou bylinkovou vůní. Čajový nálev má velice lehkou, leč plnou, hladce chladivou, slabě kaštanovou chuť, s náznakem sladkosti, která poměrně dlouho přetrvává na jazyku. Čaj se zpracovává výhradně ručně.
Užívání: 2 čaj.lžičky na 0,25l, teplota vody 70°C, vyluhovat 2-5 min.
China Oolong Se Chung 70g
Složení: Oolong (se-čung, camellia sinensis). Jemně květinový čaj s malým obsahem kofeinu. Mezi černým a zeleným čajem je ještě tzv. čaj žlutý, nazývaný oolong (vysl. oulong), neboli čaj polofermentovaný. Pro tuto úpravu se vybírají nejušlechtilejší druhy čaje, a proto je také tento čaj řazen ke špičkové kvalitě. Listy obsahují látku nazývanou katechin. Je vyráběn stejně jako černý, ale proces fermentace, na rozdíl od černého čaje není dokončen. Čajové lístky se během tohoto procesu rozprostřou na chladném místě, kde absorbují kyslík, který vyvolává chemické změny. List čajovníku obsahuje značné množství tříslovin, dále alkaloidy kofein, teofylin, teochromin, xantin a adenin. Souboru těchto alkaloidů se někdy říká tein. Vedle toho obsahuje čajovník lecitin, minerální látky, silice, nukleové sloučeniny, vitamíny skupiny B, kyselinu pantotenovou a další účinné látky.
Příprava: 2 čaj. lžičky zalejeme 2dl vařící vody, vyluhujeme 2-5 min.
China Pai mu tan (Bílá pivoňka) 30g
Složení: Císařský bílý čaj - Pai mu tan (Camellia sinensis). Bílý čaj (nefermentovaný mladý zelený čaj s bílými chloupky) představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve jej směli popíjet jen čínští císaři, tak byl vzácný a výjimečný. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus. Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny "Camellia sinensis". Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.
Užívání: 2 čaj.lžičky na 0,25 l, teplota vody 70°C, vyluhovat 2-5 min.
China Sencha green 70g
Složení: China Sencha (Camellia sinensis). Tento velice kvalitní zelený čaj, pro jehož výrobu se používají pouze mladé lístky je vyrobený dle japonské technologie. Podle této technologie se výhonky čaje napařují kolem 30 sekund a poté se protřepávají pod horkým vzduchem. Schnou tak dlouho, dokud nevypadají jako zelené jehličí. Tímto způsobem zpracování se zachovává mnoho důležitých látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Decentně nasládlá a příjemně svíravá chuť, která podle způsobu propařování a zahřívání při dosušování může mít i dosti výrazně bylinné (popř. trávové), či naopak hladké středně nasládlé tóny. Japonští lékaři doporučují vypít denně několik šálků tohoto zeleného čaje.
Příprava: 1 čaj. lžičku přelejeme 2,5 dl. vařící vody, vyluhovat 3-5 minut.
China Yunnan green OP 70g
Složení: Yunnan OP green (ťien lü čcha, dianhong, yunnan lu cha, camellia sinensis). Slůvko Ťien, které najdeme v první části názvu tohoto čaje, je starobylé jméno pro provincii Jün-nan, jež ve světě proslula především svými černými čaji. Pokud dodržíte správný postup přípravy tohoto zeleného čaje, určitě si na něm pochutnáte. V Číně je doporučován jako nápoj vhodný k sušeným rybám. V Jün-nanu se vyrábí čaj již více než 1700 let a čajovník odtud údajně pochází. Čaj má podélně zavinuté, mírně zkadeřené, zelené až černozelené lístky, příjemné, medově bylinkové vůně. Poskytuje nápoj světle zelené až bledé žlutozelené barvy, chladivé, natrpklé chuti, bez silnějšího výrazu. Svými značně povzbuzujícími účinky se hodí k duševní práci.
Užívání: 2 čaj. lžičky přelít 0,3l vody o teplotě 80oC, vyluhovat 3-4 min.
Iran OP 70g
Složení: Íránský zelený čaj OP (Camellia sinensis). Výběrový íránský ručně zpracovaný zelený čaj. Od roku 1900 se v Íránu pěstuje čajovník na severu země. Čaj je v Íránu nesmírně populární a Íránci se přiblížíte nejlíp, vypijete-li s ním několik sklenek čaje. Íránská zvláštnost nespočívá ani tak v přípravě, jako ve způsobu pití čaje. Uvaří se velmi silný zelený sypaný čaj a nechá se asi 5 minut vyluhovat. Pak se nalévá do skleněných pohárků, kterým se říká ormudy. Pije se horký po doušcích přes kousky nasekaného Kandu (místní název pro cukr v podobě úlomků připomínajících bílý štěrk). Někdy se do něho přidává skořice nebo zázvor. Íránské čajové pravidlo: studený čaj už není čajem. Takže nedopusťte, aby vám čaj vychladl. Ochutnejte, jak chutná pravý perský čaj.
Užívání: 2 čaj.lžičky na 0,25 l, teplota vody 70°C, vyluhovat 2-5 min.
Japan Sencha fukuyu 50g
Složení: Japonský zelený čaj Sencha fukuyu (Senča-zalévaný čaj z oblasti Shizuoka, Camellia sinensis). Tento čaj vynikající kvality a svěží chuti je vhodný jak pro běžné, tak výjimečné příležitosti. Na japonském trhu má naprosto dominantní pozici. Tvoří více než 80% veškeré nabídky. Nejlepší kvalita, sbíraná brzy z jara, bývá označována jako šinča - nový čaj. Senča se vyznačuje až dva centimetry dlouhými, smaragdově zelenými lístky ve tvaru plochých jehliček. Lístky mají svěží, lehce trávovou vůní. Bledě zelenavý až žlutozelený nápoj jemné květinové vůně má chladivou, jen v náznaku svíravou, nahořklou chuť, která později sládne na jazyku a může chutnat po sladkých mandlích.
Užívání: 2 čaj.lžičky na 0,25 l, teplota vody 70°C, vyluhovat 2-5 min.
Tuareg (Gunpowder a Nana) 70g
Složení: Zelený čaj Gunpowder (Camellia sinensis), Marocká máta (nana). Specifický ceremoniální čaj, který má původ v saharské oblasti a severní Africe obývané nomády tuaregy. Směs zeleného čaje Gunpowder a divoce rostoucí marocké máty, která má velmi lahodnou mentolovou vůni a chuť. Zvláště bohatý je na fluorid který obsahuje zelený čaj Gunpowder a na mentholovou silici obsaženou v marocké mátě.
Příprava: 1 čaj lžička na 1,5 dl, teplota vody 70-80 °C, vylouhování 2-5 min.
Vietnam green OP 70g
Složení: Zelený čaj Vietnam op (Camellia sinensis). Ačkoliv rozvoj čajového průmyslu ve Vietnamu nastal až s příchodem francouzských kolonistů v roce 1825, na severu země, v přímém sousedství věhlasných čínských čajových provincií Jün-nan a Kuang-si, se čaj pěstuje už přes tisíc let. Zelené čaje z většiny pohltí domácí trh. Značná část z nich je ovoňována - nejčastěji jasmínem. Vietnam op je velice kvalitní zelený čaj, který snese srovnání i s čaji z Číny. Horké a vlhké subtropické podnebí ve Vietnamu čaji svědčí. Tento velmi dobrý čaj s jemně zavinutými listy má světlý nálev a dává nasládlou vůni s velmi příjemnou, plnou a zakulacenou chuť.
Příprava: 2 čaj. lžička na 3 dl. horké (70-80 C) vody, vyluhovat 5 minut.
Produkt | čaj |
Typ | zelený |
Forma | sypaný |
Váha (?) | 50 - 70g |